O mléce

  • Kravské mléko je produktem mléčné žlázy krávy.
  • Mléko a mléčné výrobky patří k základním potravinám člověka. Mléko obsahuje: bílkoviny, lehce stravitelné tuky a mléčný cukr, který příznivě podporuje činnost některých střevních mikroorganismů.
  • Mléko je hlavním zdrojem vápníku. Dále obsahuje: draslík, fosfor, hořčík, sodík a mnoho dalších stopových prvků.
  • Mléko obsahuje i řadů vitamínů, například: vitamín B, D,C…
  • Mléko je lehce stravitelné. Ještě lépe stravitelné jsou kysané mléčné nápoje (např. podmáslí) a kysané produkty s mléčnými kulturami (např. jogurt).
  • Mléko můžeme pasterizovat a tím zničíme eventuální choroboplodné zárodky, současně s nimi, ale zničíme i bakterie mléčného kysání, tím mléko kysá hůře. Při převaření mléka se na povrchu vytvoří škraloup, což jsou vysrážené mléčné bílkoviny a trochu tuku.
  • K tomu, aby kráva dávala mléko, musí mít telátko (kráva je savec jako člověk).
Naše mléko má:
  • Tučnost od 3,6% do 4,2 %. Tučnost je závislá na ročním období. V zimních měsících je tučnost vyšší (aby mléko pro telátko bylo výživnější) a v letních měsících zase naopak nižší (tele nepotřebuje tolik energie na výrobu tělesného tepla).
  • Obsah mléčné bílkoviny se pohybuje kolem 4%, v závislosti na krmivu.
  • Průměrná užitkovost našich krav je 8600litrů /laktace(305 dní).
  • Mléko dodáváme do Bohušovické mlékárny.

Máme pro Vás

  • Vždy čerstvé kravské mléko
  • Dostupnost 24 hodin denně
  • Ve Vražkově na návsi
  • Kontrolováno veterinární správou
  • Nemáte lahev nebo pořebujete poradit, zazvoňte
více o mléčném automatu..

Napsali o nás

Recepty

Vas recept na jogurt je uzasny! Diky za dobry napad! S mlekem primo od kravy je k nerozeznani od sklenickovych jogurtu a mnohem levnejsi. Mnam!

Napsal: Katerina

Další zápisy

Napište nám také!

O farmě 
O mléce 
Mléčný automat 
Fotogalerie 
Recepty 
Farmářský trh 
Napsali o nás 
Kontakt