Recepty

Domácí Jogurt

Ingredience:

1 L mléka
1 jogurt 250 g (s živými kulturami, nejlépe Holandii)
kondenzované mléko slazené Salko (jen pokud chcete mít jogurt nasládlý)

Příprava:

  • Mléko se svaří.
  • Nechá se vychladnout na pokojovou teplotu a přimíchá se bílý jogurt (popřípadě Salko pokud by někdo chtěl jogurt nasládlý).
  • Směs se nalije do uzavíratelných skleniček-zatím nevíčkovat!
  • Nezavíčkované sklenice se dají do předehřáté trouby na cca 50 stupňů (ne více, zničila by se kultura) zhruba na 2-3 hodiny.
  • Pak se trouba vypne a nechá se to v ní pomalu chladnout (nejlépe v zavřené troubě přes noc), ráno se to zavíčkuje a dá do ledničky
  • Kdo chce, nechá si ve skleničce nahoře trochu místa a může si tam přidat marmeládu či ovoce
Dobrou chuť

Domácí tvaroh

Ingredience: Mléko 2 l a více

Příprava:

  • Čerstvé mléko se nechá při pokojové teplotě zkysnout (cca 2-3 dny, podle teploty v místnosti).Nemusí být zkyslé tak, že se odděluje syrovátka, stačí, když je jen nakyslé.
  • Zkyslé mléko se zahřeje na teplotu cca 50 stupňů (na měkký tvaroh stačí cca 40 stupňů – čím je teplota vyšší, tím je potom tvaroh sušší a tvrdší).
  • Pak se mléko nechá přiklopené pomalu zchladnout (pokud byste chtěli tvrdý tvaroh na strouhání, tak se scedí ještě horké a zatíží talířem).
  • Po vychladnutí se scedí syrovátka a tvaroh se nechá buď jen okapat na sítu (cedník), nebo se přes plátno ještě trochu vymačká.
Dobrou chuť

Máme pro Vás

  • Vždy čerstvé kravské mléko
  • Dostupnost 24 hodin denně
  • Ve Vražkově na návsi
  • Kontrolováno veterinární správou
  • Nemáte lahev nebo pořebujete poradit, zazvoňte
více o mléčném automatu..

Napsali o nás

Recepty

Vas recept na jogurt je uzasny! Diky za dobry napad! S mlekem primo od kravy je k nerozeznani od sklenickovych jogurtu a mnohem levnejsi. Mnam!

Napsal: Katerina

Další zápisy

Napište nám také!

O farmě 
O mléce 
Mléčný automat 
Fotogalerie 
Recepty 
Farmářský trh 
Napsali o nás 
Kontakt